Var det bra så här?

Var det bra så här?

I dag gläds jag åt DN:s uppfriskande ärliga skildring av hur klyftorna i och kring Stockholms stad tar sig uttryck. Och märks konkret. Bland annat belyser artikelförfattaren förändringen över tid i boendeområden liksom vilka socioekonomiska trender som ligger bakom skiktningen av landets huvudstad.

Vad som däremot är lite synd är att artikeln bara i viss utsträckning förmår kasta ljus över de mer strukturella problem som ligger bakom den ekonomiska och sociala segregationen och alltför mycket nöjer sig med att konstatera att det rör sig om en förortsproblematik. Även om en bredare ansats finns. Särskilt en av de intervjuade knyter ihop hela diskussionen kärnfullt:

Men det här är en het potatis som få vågar ta i, menar han. Att gå fram med kravet på att bygga allmännyttiga hyresrätter i Djursholm innebär ett stort politiskt risktagande. Detsamma gäller kravet på att alla kommuner ska ta emot nyanlända flyktingar.

För det är ju det som är grejen. Att Tensta och Skärholmen beskrivs som problemområden – eller så kallade “utanförskapsområden” – när det i själva verket är en fråga om klass och makt. Bostadssegregationen och skillnader i inkomst är inte en konsekvens av etnicitet, snarare ett samhälle där det sociala masknätet slitits isär och faktiska möjligheter till utbildning och karriär i praktiken bara omfattar fyra femtedelar av befolkningen. Därmed är det i grunden ett politiskt misslyckande och en av socialdemokratins kanske viktigaste uppgifter inför valet 2010.

Lyckligtvis kan saker och ting förändras, bara viljan finns. Det räcker med att snegla över till platsen för de olympiska spelen för att inse att det finns positiva förebilder som formar lika goda förutsättningar för jämlikhet och och mångfald som konkurrenskraft och tillväxt.

Intressant om , , , , , , , , ,

2 comments

Kan du säga mig hur många hyresrätter som byggs idag i Stockholms City och förorter åt alla dessa förstagångs-hyresungdomar som skall ut på arbetsmarknaden och i livet?
Det är svårt att få fram siffror som underlag för detta när man börjar undersöka det hela närmare!
Att ungdomar skall kunna hyra sig en lägenhet något så när billigt måste vara ett av de absolut viktigaste stegen för deras självförtroende när de skall börja tackla vuxenvärlden.
För jag vet av egen erfarenhet när jag kom till Stockholm i slutet av 60-talet och kunde nästan välja en hyreslägenhet vart som helst i stan med omnejd!
Bengt Nilsson, röd gråsosse

Enligt Stockholms hemsida ska den borgerliga majoriteten bygga 15 000 lägenheter under mandatperioden, varav 6 000 hyresrätter. Av samtliga 15 000 är det bara 1 000 som ska byggas i Stockholms City. Det är intressant att du frågar om siffror för hur mycket som faktiskt byggs. Häromdagen såg jag att Stockholm har den lägsta nivån på nybyggda hyresrätter på omkring tjugo år, om jag inte minns fel. Har googlat efter källan men inte lyckats hitta den.

Håller absolut med om att det är en av de kanske viktigaste byggstenarna i en människas liv att ha möjligheten till ett eget boende.

I dagsläget står 287 000 personer i Stockholms bostadskö, med runt 100 lediga lägenheter i kön. Här är från Stockholms stads bostadsförmedlings hemsida:

“Under 2009 minskade antalet inlämnade ungdomslägenheter. Totalt förmedlades 192 lägenheter till ungdomar i bostadskön. Detta kan jämföras med 284 ungdomslägenheter 2008 och 134 ungdomslägenheter år 2007. Vi har även förmedlat 115 studentlägenheter 2009, från att i princip inte ha förmedlat studentlägenheter alls innan dess. Totalt förmedlades 307 ungdoms- och studentlägenheter 2009.”

Comments are closed.