Thomas triumferar

Thomas triumferar

I en intervju i SvD svarar justitieministern bland annat på frågan:

“Köper du film eller musik från internet?”

“- Nej, men jag ska börja. Jag har precis lärt mig hur man gör. “

Bra, Thomas. Det kanske du skulle ha testat – eller reflekterat över – innan du kriminaliserade en hel generation med ungdomar.

9 comments

Eller också kan man tycka att det är skönt med en politiker som styrs av principer och inte av egenintresse? :-)

Då kanske alla riksdagsledamöter borde prova att knarka innan de kriminaliserar det. Det är fel att stjäla, period.

anonymous:

Trist att du är anonym. Jag håller, som du säkert redan gissat, inte riktigt med. Eftersom fildelning per definition inte är ett nollsummespel menar jag att lagstiftningen inte bara är orättvis, utan dessutom saknar förankring hos de breda folklagren. Det vittnar inte minst den enorma uppslutning som Piratpartiets arrangemang fått.

Vidare är det ytterligare ett steg mot en von oben-orienterad kulturpolitik där prisman ligger mer på att skydda etablerade mediestrukturer snarare än att sporra utveckling och förnyelse. Kriminaliseringen av fildelning är och förblir en ungdomsfientlig och i allra högsta grad pinsam del av socialdemokratisk kulturpolitik. Du stjäl en bil, men du kopierar en fil. I stället för att piska fram några extra pix åt skivbolagsgängen borde socialdemokratin ta chansen att förändra medielandskapet. Radikalt. Är det inte rimligt att den del av befolkningen som främst drabbas – ungdomar – också får komma med synpunkter? En klassisk remissrunda skulle inte vara fel.

Daniel,

Varför pratar du bara om skivbolagen och inte om upphovsmännen. Det är deras rättigheter som måste försvaras. Om de vill sälja, ge bort eller kopiera sina verk måste vara upp till dem. Eller?

Anonymous: Återigen: trist att inte skriva ut eget namn. Problemet med den verklighetsbeskrivningen är att det till största delen är redan etablerade artister som beklagar sig över fildelning. Mindre artister upplever tvärtom en större spridning av sina alster liksom en oöverträffad marknadsföringsarena. Men i grunden handlar det om att infrastrukturen för kultur håller på att förändras och därför är det inte bara viktigt utan direkt avgörande att både artister, skivbolag och lagstiftning gör detsamma.

Hey,

Jag är musiker och jag laddar ner musik, hoppas att andra också gör det. JAg delar gärna med mig av det jag har skapat. Om du vill får du gärna tjacka en platta. Det skulle underlätta möjligheterna för oss att göra fler plattor. Annars kan du ju dyka upp på spelningar eller nåt annat trevligt.

Jag är en försvarare av upphovsrätten. Klart man skall ha rätt till sådant som man skapar. Man ska till och med ha rätt till ekonomisk ersättning för de som vill använda sig av mina verk. Men det är inte säkert att det är just den som laddar ner som i första hand skall betala. det kan ju lika gärna vara den som tjänar pengar på den som laddar ner som skall betala. t.ex. bredbandsbolagen. Och det behöver inte vara någon större summa. Säg 25 spänn i månaden för en uppkoppling med åtminstånde 1Mbit/sek.

Det har man råd med. Dessa pengar borde gå till upphovsmännens orgamisationer.

Kör hårt!

/Qvarre
Svensk Pop
http://www.svenskpop.com

Qvarre:

Du är en klok man, Mattias. Har också funderat i liknande banor med avgifter som finansieras av internetleverantörerna. På så sätt slipper man ju allt jox med att hetsa mot enskilda kids.

Verkligen jättebra att bestraffa människor kollektivt. I konsekvensens namn skall även alla medborgare få tjäna av några månader på kåken varje gång någon mördar.

Socialdemokraterna är för privat äganderätt. Att några finniga datanördkillar tycker om att leka med datorer gör inte att man kan frångå denna grundläggande princip. Det är alltid fel att själa från andra, oavsett tekniskt utförande.

Anonymous:

Från och med nu kommer jag att radera inlägg som är anonyma. Det är helt enkelt inte schysst mot andra som skriver ut sina namn. Svarar trots det på ditt inlägg och ser fram emot undertecknade inlägg framgent.

Vem har nämnt kollektiv bestraffning? Jag vill i stället avkriminalisera nerladdning och hitta alternativa sätt att ge artisterna cash. För övrigt nyanserad liknelse.

Jag är av naturliga skäl för privat äganderätt. Faktum är att jag tycker att det är en viktig komponent i en vital demokrati. Däremot menar jag att den immateriella äganderätten är knepig att applicera på modern infrastruktur. Kanske vore en idé att fräscha upp lagstiftningen så att den korresponderar med samhällets förändring?

Nu är det ju inte heller bara en handfull datanördar som pysslar med nedladdning. Andelen ungdomar som regelbundet laddar ner är en kvalificerad majoritet. Att den gruppen för liten eller irrelevant är både felaktigt och respektlöst.

Comments are closed.