Big up, KI!

Big up, KI!

OK. Korten på bordet. Jag gillar Konjunkturinstitutet skarpt. Faktum är att jag nästan vill sträcka mig så långt som att säga att det är en av mina favoritmyndigheter (Bara en sosse kan kombinera “favorit” och “myndighet”). Varje litet sug efter räkne- och kurvkunskap mättas kvickt genom ett besök på hemsidan. Den som är en riktig sucker för KI nöjer sig emellertid inte med en nätvisit. Nix, för den som är riktigt down med Ingemar Hansson och hans posse är en vallfärd till kontoret på Kungsgatan ett måste. Och när KI dessutom fetsågar moderaternas ekonomiska beräkningar övergår tycket till ren och ogenerad dyrkan. Hatten av:

“Moderaterna har använt våra beräkningar som underlag men jag vet inte hur de kommit fram till siffran 100 miljarder”, säger Mats Dillén, prognoschef på Konjunkturinstitutet, till Nyhetsbyrån Direkt.

“Han [Mats] säger att moderaterna antagligen tagit bort en del av KI:s beräkningar, till exempel för transfereringar och för den statliga konsumtionen, för att komma fram till att det finns ett reformutrymme på 100 miljarder kronor utan att överskottsmålet hotas.”

“Enligt våra beräkningar på de offentliga finanserna fram till 2010 finns det inget utrymme innanför 2- procentsmålet för ofinansierade reformer”, säger Mats Dillén.

Oavsett hur moderaterna räknat ser alltså Konjunkturinstitutet inte något utrymme för ofinansierade reformer och institutet har i sina senaste konjunkturprognoser varit tydlig med att det ogillar dem, då de spär på en redan stark konjunktur

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

2 comments

Håller verkligen med dig. Kojunkturen är fortfarande på en hög nivå och affärerna går bra men det är inte läge för ofinansierade reformer ens för en korvgubbe som mig!

Jo visst, men det viktigaste är som alltid arbetslösheten. KI är bra. Det blir dock alltid bökigt med alla statistik här och där. SJälv är jag pol. vilsen. Röstar visserligen S i höst men det känns som att alla partier numera ligger i mittfåran. Vilket är tråkigt.

Hoppas veckan blir bra.
JOhan Nyström

Comments are closed.