Putins comeback oroar

Putins comeback oroar

Rysk politik under de senaste månaderna har varit ett pärlband av spekulationer om de verkliga relationen mellan Dmitrij Medvedev och Vladimir Putin, president respektive premiärminister i Ryssland. Experter och statsvetare har uttryckt att det finns en schism mellan Medvedev och Putin, rentav att det är sannolikt att de båda politikerna blir motkandidater i nästa års presidentval. Men i lördags, i samband med partiet Enade Rysslands konvent, kom ett klargörande besked: partiet nominerar Vladimir Putin till president. Genom att herrarna helt enkelt byter platser kan Putin som längst sitta som president till och med år 2024, tack vare en förändring i den ryska konstitutionen.

Nyheten understryker en ytterst allvarlig situation i rysk politik, där mångfald och pluralism i en öppen debatt ersatts av en framväxande makttandem i Putin-Medvedev. Framstående statsvetare i Ryssland är nu kritiska till vad de uppfattar som Medvedevs “spel för gallerierna”, erfar den fristående dagstidningen The Moscow Times. För samtidigt som uppmärksamheten riktas mot Vladimir Putins intentioner trängs också den politiska debatten undan. Det blir mer fråga om personlig popularitet snarare än vilka reformer som ska vägleda den ryska björnen de kommande åren.

Att en av världens största känvapenmakter vänder sig inåt och cementerar makten i en handfull ledares händer är en oroande signal för varje vän av frihet och öppenhet. Frågan är bara om det överhuvudtaget finns en opposition som orkar stå emot?

 

Intressant om , , , , , , ,