Surdegssöder

Posted on Posted in Ingen kategori

Så var det här. Det yttersta tecknet på östra Södermalms metamorfos, från arbetarstadsdel till ängsligt övre medelklassreservat, tycks ha nått sitt absoluta klimax. Några har, på fullaste allvar och helt utan ironi, öppnat ett surdegshotell. Inte helt otippat är det vid Nytorget, stans i särklass skitnödigaste stadsdel, som surdegarna ska ligga och härskna. Alltså, ett hotell för semestrande människor som är så besatta av sina surdegar att de är beredda att betala för att lämna in dem. Spare me.

Den perfekta surdegen har uppenbarligen blivit en lika viktig klass- och stilmarkör som sekelskifteslägenhet och mediejobb. Surdegarnas intåg i innerstadsdelarna hänger nämligen samman med en accelererande gentrifiering, där låginkomsttagare effektivt knuffats utanför tullarna. Liksom småföretagare och konstnärer. Mitt bland surdegarnas sjudande bakterieflora frodas det nya klassamhällets signaler och strukturer. Surdegen blir på så sätt en subtil barriär för de ängsligt invigda som ska skilja rätt från fel, fin från ful, framgångsrik från fattig. Fastän det i själva verket bara tyder på extremt mindervärdeskomplex gentemot verkliga metropoler som Berlin eller New York.

Och visst, folk får väl slanta upp för vad som faller dem in. Men lite perspektiv hade inte skadat.

 

4 thoughts on “Surdegssöder

  1. Herrejäklar, det där var en av de mest moralistiska analyser jag läst någonsin av ett så litet fenomen. Och då har jag ändå läst KD:s partiprogram. Låt folk leva sina liv som de vill.

  2. Benjamin:

    Missförstå mig inte. Jag moraliserar inte över att människor i SOFO intresserar sig för brödsorter, hur pretto det än kan vara. Det är bara intressant att se hur fenomen och tendenser samspelar med det snabba socioekonomiska skifte som just nu pågår. På samma sätt berättar det en hel del om vår samtid, när den urbana medelklassens största problem tycks vara förvaringen av surdegen. Hela det politiska samtalet har ju också tippat i riktning mot frågor som handlar om att lösa den etablerade övre medelklassens vardagsproblem, snarare än mer strukturella och direkta samhällsproblem.

  3. Ledsen för sent svar. Vad folk gör på sin fritid är ändå inte något man bör ägna någon större kraft åt. Inte heller beskriver dessa “SOFO” människor sina surdegar som problem. Nä, skulle du fråga de vad som är verkliga problem så skulle de antagligen vara oroliga för den globala uppvärmningen och de röstar också därefter i väldigt hög utsträckning.

  4. Eftersom de är beredda att slanta upp för att förvara sina surdegar är det uppenbarligen ett vardagsproblem. Och vad människor gör på sin fritid sätter utan tvekan avtryck i tidsandan och samhället. Surdegar eller inte.

Comments are closed.