Säg vad?

Säg vad?

Som vanligt är jag lite efter, då priset instiftades redan förra året. Men det här är ju helt galet. Jag kan tydligt se Jan Myrdal, Sveriges bittraste stalinist, framför mig: ensam med krökt rygg över ett skrivbord i mörkt trä hemma i arbetsrummet där han sitter och fräser över samtidens ideologiska förflackning. Plötsligt får han en idé: varför inte uppmärksamma rediga kulturarbetare med ett pris som samtidigt hyllar historiens främste revolutionär och ideolog? Samme Lenin som var ansvarig för att miljontals människor mördades inom loppet av ett par år.

Eller som en klok person skrev i kommentarsfältet på Resumé:

“Fan va fräscht. Själv tänkte jag instifta ett litet Hitlerstipendium och dela ut kvartalsvis till väl utvalda.”

För egen del är jag mest förvånad över att Roy Andersson väljer att ta emot priset.

Intressant om , , , , ,

1 comment

Alltså…jag ska inte gå in på själva sakfrågan om det är rätt eller fel av Roy att ta emot priset. För att döma av detta inlägg skulle det nog krävas en helkväll för att debattera den. Jag är ändå inte den främste av varken Lenins eller Myrdals försvarare utan brukar oftast hamna på andra sidan i sådana debatter. Men ett par anmärkningar:

* “ansvarig för att miljontals människor mördades inom loppet av ett par år” – hm, hur räknar du här, Lenin som ansvarig för alla som dog på båda sidorna i inbördeskriget? Nej, det kan inte gå som “mördades”. Handlar dett aom kosackerna? Ingen sarkasm här, utan ren nyfikenhet.

* “Jan Myrdal, Sveriges bittraste stalinist” – nu kan jag vara helt ute och segla här, men är inte Myrdal fortf. närmast maoist?

* “som en klok person skrev” – Klok person? Really? Jag har mina pengar på att det var en tokliberal. Att sätta likhetstecken mellan Lenin och Hitler och tappa alla nyanser är ju en av deras paradgrenar.

Comments are closed.