Varför ljuger Anders Borg?

Varför ljuger Anders Borg?

Inte nog med att regeringens egna siffror visar att det i första hand är medel- och höginkomsttagare som gynnats av de senaste årens reformer. Sveriges finansminister, Anders Borg, går till och med så långt att han ljuger:

– Vi kan konstatera att i Sverige har inkomstskillnaderna inte ökat under senare år, vilket har hävdats i debatten, utan tvärtom har de minskat.

I själva verket har inkomstspridningen accelererat i den snabbaste takten på över 30 år. Effekterna kan noteras i diagrammet nedan, som visar hur inkomsterna förändrats i olika inkomstgrupper. Decil ett markerar den tiondel av befolkningen med lägst inkomster, decil två den tiondel med näst lägst och så vidare.

Uttalandena från Borg är en sorglig reflektion på hur långt regeringen gått i sina försök att bredpensla ett misslyckat reformprogram i progressiva toner. Men som så ofta förut är det verkligheten som är den främsta berättaren. Den borgerliga regeringen har inte skapat fler jobb. Den borgerliga regeringen har inte spridit livschanserna till fler. Den borgerliga regeringens reformer de senaste fyra åren har enbart vässat, skärpt och förstärkt det svenska klassamhället. Alldeles oavsett hur gärna Anders Borg vill ge sken av något annat.

Intressant om , , , , , , , , , ,

3 comments

Den lägsta decilen är dom som inte jobbar alls. Och det är ju regeringens uttalade politik, att det ska löna sig mer att arbeta. Alltså har det inte ljugits.

Dessutom är ju detta en grupp som inte är permanent, utan snarare de flesta av oss någon gång i livet tillhör. När man väl jobbar tillhör man en av grupperna som fått det bättre.

Att höginkomsttagare fått det bättre beror inte på jobbskatteavdraget, utan på höjningen av brytgränserna för statlig skatt. Dessa har släpat efter i utvecklingen under många år, i vad som tyskar kallar “kall progression”. Höjer man inte brytgränsen i takt med inflationen så smyghöjer man skatten genom att göra fler och fler till höginkomsstagare. Före den sittande regeringens höjningar var nästan varannan löntagare i Sverige en “höginkomsttagare”.

Så ser verkligheten ut.

Hej Strutsman,

Den lägsta decilen består absolut av individer som står utanför arbetsmarknaden men också av de som jobbar inom extremt lågt avlönade yrken. Och där har den disponibla inkomsten kraftigt minskat.

Hur vet du att den gruppen inte är permanent? Och hur har det blivit lättare för personer med låga inkomster att få det bättre i Sverige i dag?

Jag köper inte att den regressiva inkomstutvecklingen enbart beror på progression av brytgränsen för inkomstskatten. Det kan i och för sig påverka något, men knappast så pass mycket. Huvudanledningen till att de översta decilerna haft en så kraftig inkomstutveckling beror i första hand på fastighetsskatten, som gynnar villaägare i Djursholm på bekostnad av småhusägare i landet i stort. Det beror också på att alla skatteavdrag hittills har förstärkt de rikaste hushållens ekonomi, medan genomsnittshushållets inkomster mer eller mindre stått stilla.

Sen ska vi inte glömma penningpolitiken som starkt gynnat de som äger sin bostad senaste åren med den av riksbanken förda räntepolitiken, annars håller jag med Daniel!

Comments are closed.